Evangéliumi Diák Kör

×

Hiba

[OSYouTube] Alledia framework not found

Szerinted kicsoda Jézus és mit gondolsz Róla?

 

Ha valakiről igazán megoszlanak a vélemények a világtörténelem folyamán, az a názáreti Jézus. Ki volt Ő? Tényleg utánozhatatlan csodákat tett az emberek között? Isten Fia jött el a képében a Földre? Miért nem szűnt meg kétezer év alatt sem az Őt követő emberek hite abban, hogy Ő a Messiás? Ma is él? És számtalan további kérdést fel lehetne tenni a témával kapcsolatban.

A válaszokat kereső Lee Strobel így értekezik könyvében:

„Életem nagyobbik felét szkeptikusként éltem le. Gyakorlatilag ateistának tekintettem magam. Úgy véltem, bőséges bizonyíték támasztja alá, hogy Isten nem egyéb, mint ősi mitológiák és primitív babonák terméke, és emberi vágyak kivetítése. Hogyan lehet szerető Istenről beszélni, ha Ő pokolra szán embereket csupán azért, mert nem hisznek Benne? Hogyan hihetnénk a csodákban, amelyek ellentmondanak a természet törvényeinek? Vajon nem ad-e az evolúció kielégítő választ az élet eredetének kérdésére? A tudományos gondolkodás nem száműzi-e a hitet a természetfeletti világába?” (A Jézus-dosszié; Harmat Kiadó, 2005, 14.o.)

Nézzünk magyarországi példákat:

„Őszintén, nem gondolok erre, mert nem jut ilyesmi eszembe. Ha most a hitre kell gondolnom, akkor Istenre gondolok, nem a 3 részre osztott istenségre. Ha létezett Jézus, akkor Ő egy olyan "Valaki" volt, Aki mindent feláldozott olyanokért, akik semmit nem tettek Érte.” (G, 28 éves)

„Jézus számomra a forrás és az igaz út, Akinek köszönhetjük az életünket. Furcsa dolog összefoglalni, hogy ki is Ő, de ha Rá gondolok, akkor öröm fog el és hála!” (N, 20 éves) 

„Jézus feltétel nélkül hitt abban, amit képviselt. Meggyőződve hangoztatta, hogy Ő „Isten Fia”, a zsidó vallás megújítója. Ezt a meggyőződését pedig nem csak szavakkal, de tettekkel is bizonyította, amivel kiemelkedett a „tucat-zsidók” közül, akik rendkívül hasonló „tanokat” vallottak Jézustól (sokszor) függetlenül. Sajnos azt már nem tudhatjuk, hogy gondolkodása mennyire változott volna idősebb, „bölcsebb” éveire, de úgy érzem a fiatalon kialakított nézeteihez a végletekig hű maradt volna - bizonyos szempontból hű is maradt, ahogy a történet bizonyítja -, ami egy radikálisan idealisztikus jellemre vall.” (Gy, 23 éves)

„Jézusban egy élő személyt követhetek. Szól hozzám és vezeti az életemet. A célok, amiket mutat, azok is valódiak és értékesek. A másik dolog, hogy formálja a gondolkodásomat, életemet, mert egy létező személy, ezért munkálkodik: megbocsát, és megszabadít a múlt dolgaiból.” (D, 24 éves)

„Huh, nem kérsz könnyű dolgot! Igazából egy számomra megfoghatatlan történelmi személyiség. Véleményem szerint jelentős szerepet tölt be a mai napig az emberek életében. Egy olyan személy, Aki hitet ad az embereknek, egy kapaszkodót a mindennapi nehézségek ellen. Én nem gyakorlom a vallásom, de úgy vélem szükség van rá. Gyerekkoromban mindig szívesen hallgattam a történeteket a csodákról, amik a nevéhez fűződnek, de számomra nem jelent sokkal többet.” (A, 23 éves)

„Jézus nekem egy olyan személy, Aki él és mindennapos kapcsolatom van Vele, általa van örök életem, és Ő az útmutatóm a földi ittlétemre nézve. Ez motivál, hogy elmondjam másoknak is, hogy van reménységük az örök éltre Isten mellett - Jézus által.” (P, 28 éves)

János így ír evangéliumában arról, mikor Jézus testet öltött:

„Kezdetben volt Jézus (az Ige), és Jézus Istennél volt, és Isten volt Jézus. Ő kezdetben az Istennél volt. Minden Általa lett és nélküle semmi sem lett, ami létrejött. Benne élet volt, és az élet volt az emberek világossága. A világosság a sötétségben fénylik, de a sötétség nem fogadta be … Jézus (a megtestesült Ige) volt az igazi világosság, amely megvilágosít minden embert: Ő jött el a világba. A világban volt, és a világ általa lett, de a világ nem ismerte meg Őt: saját világába jött, és az övéi nem fogadták be Őt. Akik pedig befogadták, azokat felhatalmazta arra, hogy Isten gyermekeivé legyenek; mindazokat, akik hisznek az Ő (azaz Jézus Krisztus) nevében.” (1. fejezet, 1-5 és 9-12. versek)

 

 

És NEKED mi a véleményed?

Oszd meg velünk véleményed, kérdéseid az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen!