Evangéliumi Diák Kör

×

Hiba

[OSYouTube] Alledia framework not found

Szeretetnyelvek

Írta: Grész Edina, Katona Flóra

 

„Totál beléd vagyok zúgva” – ez az állapot Dr. Dorothy Tennov pszichológus kutatásai szerint általában véget ér néhány (maximum 24) hónap alatt. 

Kata és Balázs másfél éve járnak. A randik előtti különös bizsergés, az első érintés és csók még mindig friss emlék. Ma azonban már nem éreznek izgalmat, amikor meglátják egymást. A mozdulatok és mondatok kezdenek automatikussá válni. Gyakran mondják: „Szeretlek” – de néha már összekapnak apróságokon, és kezdik észrevenni egymás hibáit is. Úgy érzik, a kapcsolatuk kezd kihűlni. Két lehetőség közül választhatnak: lassan búcsút mondanak egymásnak, és máshol keresik a friss szerelem izgalmát, vagy tudatosan megtanulják az első lángolás utáni elkötelezett szeretetet. Ha ismerősen cseng a történet, Gary Chapman „Egymásra hangolva” című könyvében (Harmat Kiadó, 2002) azonosított „ÖT SZERETETNYELV” megismerése talán segítséget adhat a kapcsolatotok megmentéséhez.

„Férfi és nő hogyan érthetnék meg egymást? Hisz mindkettő mást akar – a férfi a nőt, a nő a férfit.” – mondta Karinthy, akivel bár Chapman doktor valószínűleg sosem találkozott, pontosan tudhatja, mit is értett a másik ezalatt. Chapman a szeretet közlésének és befogadásának öt egyetemes – kultúráktól és koroktól független – módját különbözteti meg, melyeket „szeretetnyelvnek” hív. Úgy tűnik, Balázs és Kata szeretetnyelve annyira különbözik egymástól, mint a magyar a szuahélitől. Más csatornákon keresztül fejezik ki szeretetüket, de mindketten csak azt az adást tudják venni, amelyre neveltetésük, környezetük, vagy személyes beállítottságuk miatt ráhangolódtak. Ha csak azt teszik mindketten, ami természetes számukra, akkor pusztán a saját szeretetnyelvükön fognak kommunikálni, és könnyen előfordulhat, hogy „elbeszélnek egymás mellett”…

De hogy mi ezt elkerüljük, nézzük meg inkább azt a bizonyos öt szeretetnyelvet, amelyet a fent említett szerző szerint receptre kellene felírni a hasonló helyzetben lévő pároknak:

ELISMERŐ, KEDVES SZAVAK

Fenti példánkban Kata a szavak embere. Számára a kimondott szónak nagy jelentősége van, legyen az akár pozitív, akár negatív. Balázs szóbeli dicséretei, elismerése, apró bókjai – amivel a halk-szavú fiú nem igazán árasztja el – fejezné ki számára a szeretetet. Mivel Kata ezekből keveset kap, egy idő után elkezdi megkérdőjelezni Balázs szerelmét. Balázs ugyanakkor úgy gondolja, ő a kapcsolatuk elején leszögezte, hogy szereti a lányt és ezt mindmáig nem is vonta vissza. A megoldás itt is az arany középút – Kata számára adott a lehetőség: sértődés helyett kedvesen bátoríthatja az érzelemgazdag, de csendes fiút, míg idővel Balázs is megtanulhatja, hogy Katának az a tökéletes nap, amelyiken legalább kétszer hallotta, hogy Balázs szereti őt.

AJÁNDÉKOZÁS

Kata ezt a nyelvet is beszéli, Balázs viszont nem érti, miért fontos Katának, hogy időnként kapjon egy szál rózsát, egy apró csokit vagy egy kártyát, amin Balázs biztosítja őt a szerelméről. Ő nem hisz a tárgyakban, felesleges pénzkidobásnak tartja Kata hóbortjait. A lány gyakran hangoztatja, hogy nem drága dolgokra vágyik, hanem annak a tárgyiasított szimbólumára, hogy Balázs gondolt rá.

MINŐSÉGI IDŐ, SZÁZSZÁZALÉKOS FIGYELEM

Lényege az együttlét, a közös élmény. Balázs ezt a nyelvet jól beszéli. Szeret együtt lenni Katával, kirándulni, moziba járni. Élvezi a lány társaságát. Zavarja, hogy Katának az együtt töltött idő alatt folyton csörög a mobilja, hosszasan cseveg a barátnőivel – szerinte semmitmondó dolgokról – és azonnal sms-t ír, amint eszébe jut valami. Ő ehelyett szeretné Katával élvezni a természet szépségét, csak csendben belenézni a lány szemébe és kiolvasni onnan Kata gondolatait. Balázs úgy érzi, Kata nem ad neki osztatlan figyelmet, már nem is fontos neki, talán unja is őt. Katának tehát meg kell tanulnia zavartalanul élvezni az együtt töltött időt és kikapcsolni a mobilját, amikor Balázzsal randizik.

SZÍVESSÉGEK, FIGYELMESSÉGEK

A tettek Balázs szerint ékesebben szólnak mindenféle szóbeli vallomásnál. Kata biciklijét múlt héten javította meg, felfújta a kerekeket és megolajozta a láncot. Beállította a lány számítógépét és megtalálta benne az elveszettnek hitt fájlokat. Hosszú órákat töltött vele, de Kata egy odavetett köszönömmel elintézte a dolgot. A lánynak nem szabadna elmulasztania észrevenni és megköszönni azt, hogy Balázs ilyen gyakorlati módon szereti őt.

TESTI ÉRINTÉS (AMELY NEM TÉVESZTENDŐ ÖSSZE A SZEXSZEL)

Gyengéd érintés és spontán ölelés. A pár mindkét tagja jól beszéli ezt a nyelvet, főleg a kapcsolat kezdeti fázisában. Később tudatosan kell ügyelniük arra, hogy a gyengédség része maradjon a szerelmük kifejezésének. Mindketten egyetértenek abban, hogy kiábrándító az egymást már meg sem érintő párok látványa.

 

Ha tehát Kata és Balázs, majd a nyomukban ti is megismeritek, elsajátítjátok és tudatosan elkezditek egymás szeretetnyelvét beszélni, döbbenten tapasztaljátok majd, hogy a kapcsolatotok egy eddig nem ismert szintre juthat, amely – a szavatossági időn messze túl – kitarthat akár egy életen át.