Egyetemi cikkek

×

Hiba

[OSYouTube] Alledia framework not found

Írta: Honfiné Kurai Kinga

Galambos András saját élettörténete a kiégésről és a kivezető útról.

9-10 éves koromig nagyon ideális családi környezetben nőttem fel. Annak ellenére, hogy meglehetősen lusta gyerek voltam, egész jó tanuló lettem. Nagyon klassznak láttam az életet: a szüleim jól néztek ki, vállalkozásuk volt a kommunizmusban, ami lehetetlen volt akkor, édesanyám mégis elintézte. Benne voltam az „idealizáció” időszakában. Nem foglalkoztam azzal, hogy néz ki a világ valójában, én csak jól éreztem magam benne.

De 10-16 éves korom között nagyon sok változás történt. A szüleim elváltak, a testvérem elment az USA-ba, anyukám skizofrén betegsége felerősödött, ami odáig fajult, hogy öngyilkosságot is elkövetett, bár nem halt bele. A válás után nagyon szegények lettünk, az iskolában leromlottak a jegyeim, a tanárok nem kedveltek már, az osztálytársaktól egy kissé elszigetelődtem – így nagyon érdekes élethelyzetbe kerültem. Fel kellett tennem néhány kérdést magamnak: Hogyan nézzek az életre? Hogyan értelmezzem azt ezek után? Nehéznek vagy könnyűnek kellene lennie? Mihez fogom igazítani a gondolkodásom?

Írta: Honfiné Kurai Kinga

Fundamentum

    Az ember nagyon összetett és bonyolult lény, mégis komplikáltságában tökéletes. Rengeteg dologra vágyunk, mégsem mindig ezekre van szükségünk. Sok dolgot el akarunk érni, de célt tévesztünk munka közben és érezzük, hogy a végeredmény nem teljesen az, amit akartunk. Belemegyünk félmegoldásokba, pedig kereshetnénk jobb helyen is válaszokat, ám félünk a komfortzónánk elhagyásától. A csalódások maradandóak lehetnek. A pofonok helye sokáig égethet.

 

Írta: Csenki Nikolett

Kis István (Pisti) a Feketén-fehéren elnevezésű előadás keretében mesélt múltjáról, megtéréséről, hitéről és a misszionáriusi tevékenységéről, amelyet a romák között folytat. Megindító története sokaknak reményt adhat.

Március 12-én a BTK 107. terme adott helyet annak az előadásnak, ahol Kis István beszélt megtérésének útjáról. A volt skinhead ma már nős és egy 3 és fél éves kislány boldog apukája Békés városában.

Szegedi Új Remény Baptista Gyülekezet szervezésében lezajlott kötött beszélgetést Sipos Márk pásztor vezette kérdezz-felelek formában, ahol Pisti elmesélte, hogy a 90-es évek elején ismerkedett meg a skinhead-del divatként – még nem sok ideológiával megtöltve. Ekkor 13-14 éves lehetett, és a csoportba való belépés ténye szülei véleményét megosztotta. Édesanyja és nővére ellenezte, édesapja viszont támogatta. Barátai is örültek döntésének, hiszen bajtársait ebből a közegből választotta.

Írta: Honfiné Kurai Kinga

2012. szeptember 25. - Milyen a tökéletes pár?   

Kedd este izgalommal és várakozással telve gyűltünk össze a Juhász Gyula Pedagógusképző Karának Dísztermében. Előadónk személyében Baczynski Lászlót tisztelhettük meg, aki jó pár évnyi házassági és kapcsolatépítési tapasztalatait gyűjtötte csokorba nekünk aznapra. Előadó készsége, a természetesség, ahogy kezelte közönségét és megnyerő stílusa megadta nekünk a jókedvet, valamint a sikert. Nem elégedett meg a szokásos száraz monológokkal, hanem diasorait humoros képekkel, zenékkel tűzdelte meg, anekdotákat hallhattunk személyes életéből, eddigi hibáiról és sikereiről a párkapcsolatok terén, ami egyaránt lekötötte a figyelmet és garantálta az érdeklődés fenntartását is.

Írta: Honfiné Kurai Kinga

    Allen Buchanekre mindig kivételes személyként gondolok. Először 2012 júliusában hallottam egy előadását, ahol elmesélte az életét, hogy miken ment keresztül, mire megismerte Jézus Krisztust, mint Megváltóját.

    Allen nagyon közvetlen személyiség. Rengeteg barátja és ismerőse van szerte a világon, akiket missziós útjai során zár a szívébe és foglal imáiba, majd előszeretettel tartja velük a kapcsolatot – ma már facebook-on is. Aki fél évszázada áll Isten szolgálatában és hirdeti az evangéliumot amerre csak megfordul, sok tapasztalattal rendelkezik és sok problémát kellett már leküzdenie. Megkértem Allent, válaszoljon pár kérdésemre. (Köszönet illeti meg Lipták Andrást, aki a tolmácsolásban volt segítségemre az interjú során.)

Írta: FÉK

HIV vírussal és Hepatitis C-vel is fertőződött a nyolcvanas évek elején egy Steve Sawyer nevű kisfiú, akinek hemofíliája (vérzékenysége) volt. Egy vérátömlesztés során kapta el a fertőzést, mivel akkoriban még nem ellenőrizték a vérkészítményeket. Néhány év múlva, 19 évesen - tudva, hogy már nincs sok ideje hátra - úgy döntött, hogy haláláig különböző egyetemeken és főiskolákon fog beszélni a diákoknak arról, hogy hogyan lehet rettenetes körülmények között is reménnyel és békével telve élni.