Velünk történt

×

Hiba

[OSYouTube] Alledia framework not found

Hol az igazság?

Írta: Honfiné Kurai Kinga

kommunikacio

Interjúnkat egy fiatal keresztyénnel, elszánt szellemi harcossal készítettük, akinek Isten a szívére helyezte, hogy muszlim emberek felé hirdesse a jó hírt: Jézus Krisztus váltsághalálát és feltámadásának igazságát.

Mi a legnagyobb különbség, illetve hasonlóság a keresztyénség és az iszlám között?

Mindkettő térítő vallás és mindkettő vallás követői úgy vélik, hogy náluk van az igazság és a másik téved. Viszont az igazság nem relatív, nem lehet mindenkinek igaza, különösen, ha egymásnak ellentmondó dolgokról van szó. Mindkettő vallás az egyistenhitre alapoz (még ha a muszlimok támadják is a keresztyének Szentháromság tanát) és sok közös személy, próféta van a Koránban és a Bibliában. A muszlimok is elismerik például Jézus történelmi létét, sőt, nagy prófétának tartják. A keresztyének számára viszont sokkal többről van szó Jézussal kapcsolatban, mint egy nagy tanítóról, prófétáról. Ő Isten egyszülött Fia, Aki emberré lett, hogy megszabadítson minket a bűneinkből. Meghalt a kereszten (a muszlimok szerint ez nem történt meg) és harmadnapon feltámadt.

Hogyan látod a Koránt a Biblia tükrében?

A Korán egy nagyon különös könyv. Az eredeti arab nyelven olvasva rendkívül magával ragadó a nyelvezete. A tartalmát tekintve viszont sok ellentmondás van benne. Éppen ezért számomra nagyon emberinek tűnik. Más részről a Koránban szereplő Isten (arabul Allah) nagyon távol áll attól az Istentől, Akit én ismerek. A Biblia Istene egy szerető Isten, Aki eljött erre a Földre a bukott emberekért, és a halálával helyreállította azt, amit mi elrontottunk.

Miért pont muszlim embereket szeretnél elérni az evangéliummal?

Mikor Isten szeretete először magával ragadott, úgy éreztem, ezt a szeretetet mindenkinek tovább kell adni. Különösen nagy vágy ébredt bennem arra, hogy olyan embereknek adjam tovább az örömhírt, akik még sosem hallották. Isten a muszlimokat helyezte szívemre, akiket ugyanúgy szeret, mint minket, és ugyanúgy szükségük van a Megváltóra.

Hogyan tudsz kapcsolódni egy muszlim emberhez?

A kapcsolatteremtés általában könnyen indul a nyelv miatt a Magyarországon élő muszlimokkal. Én segítek nekik a magyar tanulásban, ők pedig segítenek nekem az arab nyelvben. Nagyon barátságos emberek, akik nagyon megörülnek annak, hogy valaki az ő nyelvüket tanulja, szereti őket, őszintén érdeklődik irántuk.

Tetszik-e az iszlám kultúra, vettél-e át valamit onnan?

Igen, sok minden szimpatikus számomra az arab világból. Például az arab írás és a nyelv egyből lenyűgözött, mai napig sokkal jobban szeretek arab betűkkel írni, mint latin betűkkel. A muszlimok, akikkel eddig találkoztam, mind nagyon kedvesek, vendégszeretőek és barátságosak voltak. Ha meghívtak vacsorázni, az egy igazi ünnep volt számomra. Számukra a közös étkezés nagyon fontos és minden egyes ilyen étkezés nagy megtiszteltetés volt számomra.kommunikacio

Rengeteg muszlim emberrel találkoztál már itt, Magyarországon. Sok élményed, megtapasztalásod lehetett már. Hogyan reagálnak a hitedre?

Talán a média hatása az, hogy a legtöbb magyar ember fél a muszlimoktól, kerüli és veszélyesnek tartja őket. Pedig a Magyarországon élő muszlimoknak a legnagyobb része pont az iszlám radikális, fanatikus ága elől menekült Európába. Egy számukra idegen országban élnek itt, nem értik a nyelvünket, távol vannak a szeretteiktől. Ezek miatt ki vannak éhezve a szeretetre, a törődésre. Egy esetet emelnék ki: Egy apuka két fiával érkezett hazánkba. A két fiúnak segítettünk a tanulásban, de hamar igazi jó barátaink lettek. Az apuka kiöntötte szívét nekünk, elmesélte életét, megosztotta minden fájdalmát. Mikor először meghívtak minket vacsorázni, elmondták, hogy habár évek óta élnek itt, de mi vagyunk az első barátaik és olyanok vagyunk számukra, mint egy család. Nem zavarta őket, hogy keresztyének vagyunk, sőt, nagyon jókat tudtunk beszélgetni a hitről. Az apuka rongyosra olvasta a Bibliát, mert őszintén el kezdett érdeklődni a szerető Isten felé.

Félsz-e a haláltól? Tudod-e, hogy mi vár majd rád a Közel-Keleten?

Nem félek, de persze azt sem tudom, hogy mi várna odakinn. Nem keresem a veszélyt, de nem a hosszú élet a célom, hanem a teljes élet. Úgy akarok élni, hogy igaz legyen az életemre ez: „Számomra az élet Krisztus, a meghalás nyereség” (Pál apostol).

Mi az, ami megerősít abban, hogy ne add fel a céljaidat, még a legnagyobb nehézségek közepette sem?

Jézus Krisztus. Mivel Tőle kaptam ezt a célt, Ő az, Aki tartja bennem a hitet és a lelkesedést. Időnként előfordul, hogy a nehézségek miatt legszívesebben feladnám és egy kényelmesebb életet választanék, de ilyenkor Isten mindig új erőt ad, megerősít, újra megmutatja a célt, amiért megéri végigcsinálni. Vele pedig minden lehetséges, nincs túl nagy akadály vagy nehézség. Számára nincs lehetetlen, hiszen Isten.