Velünk történt

×

Hiba

[OSYouTube] Alledia framework not found

Kommunikáció, a kapcsolatépítés alapja avagy „Mondjam, vagy mutassam?”

Írta: Nagy Dóra

kommunikacio

Érezted már úgy, hogy nem értette meg a másik, amit mondani szerettél volna? De hogyan is fejezhetnéd ki magad még érthetőbben? Vagy épp’ számodra nehéz megérteni a másik gondolatmenetét?

A kifejezésmódunk, szókincsünk, aktív hallgatói hozzáállásunk, sőt a metakommunikációnk, hangsúlyozásunk mind befolyásolhatja a beszélgetés és információátadás hatékonyságát és eredményességét.

Kedd este, Sipos Márk biológus-lelkipásztor vezetésével, egy interaktív szemináriumon vehettünk részt a kommunikáció és a kapcsolatépítés témájában.

10-10 perces párbeszédek során saját magunkat elemezhettük ki, és azt is megtapasztalhattuk, milyen nehézségeink lehetnek a kommunikációval. Többek között: Oda tudunk-e figyelni a másikra 10 percig úgy, hogy közben nem szólalhatunk meg? Esetleg közben elkalandoztak a gondolataink, vagy meglankadt a figyelmünk? Vagy tudunk-e 10 percig összefüggően, értelmesen magunkról információt megosztani?

Voltak köztünk olyanok, akik örültek annak, hogy több percig nem szóltak közbe mások, amíg ők beszéltek, mert így nem estek ki a gondolatmenetükből. Ugyanakkor voltak, akiknek nehéznek sikeredett a feladat, hogy beszéljenek önmagukról, ha nem kaptak közben kérdéseket és visszajelzést az elhangzottakról.

A szeminárium során visszacsatolást kaptunk arra nézve, hol kell fejlesztenünk a kommunikációnkon, és praktikus tanácsok is elhangzottak, hogyan is tudunk javítani a hozzáállásunkon, kifejezésünkön, hogyan tudunk pozitív, építő kommunikációt - és így kapcsolatot is - kialakítani.

„Semmiféle bomlasztó beszéd ne jöjjön ki a szátokon, hanem csak akkor szóljatok, ha az jó a szükséges építésre, hogy áldást hozzon azokra, akik hallgatják.” (Efézusiakhoz írott levél 4:29)kommunikacio

Ilyen lehet például egy-két pozitív megjegyzés, dicséret, elismerő szó, bátorítás, bíztatás, tanács és persze a megfelelő tartalom: szeretet, hit, érdeklődés, elérhetőség, tisztelet, időtöltés.

Hiszen minden kimondott szó, gesztus meghatározza a kapcsolatainkat, és egy képet ad a személyiségünkről. A kialakult kommunikációs szokásaink pedig nagy szerepet játszanak abban, hogyan tudunk érvényesülni a társadalomban. Szükséges, hogy a hozzáállásunk pozitív legyen a másik felé, és aktívan oda tudjunk figyelni a velünk beszélő személyre.

„Amit mond az ember, annak a gyümölcséből fog jóllakni a teste, és amit a beszéde terem, azzal kell jóllaknia. Élet és halál van a nyelv hatalmában, amelyiket szereti az ember, annak a gyümölcsét eszi.” (Példabeszédek könyve 18:20-21)

A témában sok hasznos tanácsot kaphatunk még a Bibliából, amit úgy is nevezhetnénk, hogy a Kapcsolatok Könyve. A kommunikáció és kapcsolat vertikális (Istennel) és horizontális (emberekkel) síkon. Aki nem hiszi, járjon utána…