Velünk történt

×

Hiba

[OSYouTube] Alledia framework not found

A vértanú egyház

Írta: Honfiné Kurai Kinga

(A Szegedi Fogadalmi Templom előtt balra látható az ezer éves alapokon nyugvó nyolcszögű bemerítő-keresztelőkápolna, vagy ősi nevén a "baptisterium".)

2017. októberében ismét előadást szervezhettünk a Szegedi Tudományegyetemen. A lehetőség adta magát, hiszen ebben az évben ünnepeljük a reformáció 500. évfordulóját, melyre sok szempontból érdemes emlékezni vagy kibővíteni ismereteinket. Célunk minden ilyen alkalommal, hogy a Jézusról szóló örömhírt eljuttassuk az egyetemisták közé, barátainkhoz, a körülöttünk élőkhöz.

Előadónk a Magyarországi Baptista Egyház korábbi elnöke, Dr. Mészáros Kálmán volt, aki baptista lelkipásztor, egyháztörténész, teológiai tanár; a Budapest-Kispesti Baptista Gyülekezet lelkipásztora; a Baptista Teológiai Akadémia tanszékvezető docense, ahol 25 éve tanít egyháztörténelmet. Tehát első kézből és megbízható forrásból tájékozódtunk a témában!

Mészáros tanúr úr – vagy ahogy ő kérte: Mészáros testvér – fesztelen és precíz előadásmódja megragadta közönségét. Habár általános vélemény, hogy a történelmi tényekre „száraz dolog”-ként gondolunk, neki humort és színt sikerült vinnie az estébe.

Hallhattunk az anabaptisták hátteréről; Luther neves cselekedeteiről; a bemerítés fontosságáról; hithű Krisztust követő testvérek akár halált is bevállaló bátorságáról az evangéliumért, illetve a reformáció magyarországi képviselőit sem fedi már homály. Világossá válhatott számunkra abban a másfél órában, hogy nincs új a nap alatt a történelemben (sem), mert Jézushoz és az Ő igazságához való ragaszkodást semelyik korban sem részesítették dicséretben, jutalomban a világi (és olykor egyházi) hatalmak.
Ez nem csak gondolkodásra kell, hogy sarkalljon bennünket, hanem tanúságra is, hisz’ nem véletlen mondja az Ige: „Ha gyűlöl titeket a világ, tudjátok meg, hogy Engem előbb gyűlölt, mint titeket. Ha e világból valók volnátok, a világ szeretné a magáét, de mivel nem e világból valók vagytok, hanem Én választottalak ki titeket a világból, azért gyűlöl titeket a világ.” (János evangéliuma 15:18-19).Figyelmeztető példa ez számunkra a jelen és az eljövendő időkre is.

Egy nagyon szellemes mondattal zártuk esténket: Ne aggódjunk a problémák, nehézségek miatt, hanem mindenkor vállaljuk fel az Igazságot! Mert az Igazságnak egyik legfőbb tulajdonsága, ha megölik is, de harmadnapra mégis feltámad!

Ezúton is köszönjük Mészáros testvér felkészült szolgálatkészségét, és hogy az evangélium mellett tanúskodva segítette gyülekezetünk és az Evangéliumi Diák Kör munkáját a Szegedi Tudományegyetemen! Egyedül Istené legyen minden dicsőség!

Az előadásról készült videó az alábbi linken tekinthető meg: YouTube link